Македонското дерби ќе го означи стартот на СЕХА!

Откако пред една седмица беше обелоденето кои екипи ќе играат во новата сезона од СЕХА Лигата, денеска беше објавен и распоредот за првиот дел од сезоната. Во споредба со минатата сезона ги нема унгарскиот Веспрем, кој два пати ја освои СЕХА и Изивиѓач Љубушки.

Нови екипи се повратникот Војводина и вториот српски претставник Динамо Панчево. Традиционално, клубовите од иста земја играат меѓусебе во првото коло, а исклучок од ова се словачкиот Татран Прешов и белорускиот Брест Мешков.

Тоа значи дека македонското и регионалното дерби меѓу Металург и Вардар ќе ја отвори новата сезона во СЕХА Лигата, иако ова треба да се земе со доза на резерва бидејќи Вардар ќе игра претходно на Супер Глоуб до 28 август.

Новина е тоа што СЕХА сега има дополнителни термини во кои би можеле да се играат натпреварите поради обврските во европските купови и во домашните шампионати на екипите учеснички. Завршниот турнир ќе се игра од 4 до 6 мај следната година.

Прв дел од сезона, 2017:

29./30.08.  Коло 1

РК Металург  – РК Вардар
Татран Прешов – Мешков Брест
РК Војводина – Динамо Панчево
Горење Велење – Целје Пивоварна Лашко
ППД Загреб – Нексе

05./06.09.  Коло 2

Татран Прешов – ППД Загреб
Целје Пивоварна Лашко   – Мешков Брест
РК Вардар – Горење Велење
Динамо Панчево – РК Металург
Нексе – РК Војводина

09./10.09.  Коло 3

РК Војводина – ППД Загреб
РК Металург – Нексе
Горење Велење- Динамо Панчево
Мешков Брест – РК Вардар
Татран Прешов – Целје Пивоварна Лашко

19./20.09.  Коло 4

ППД Загреб – Целје Пивоварна Лашко
РК Вардар – Татран Прешов
Мешков Брест – Динамо Панчево
Нексе – Горење Велење
РК Војводина – РК Металург

03./04.10.  Коло 5

10./11.10.  Коло 5 (дополнителен термин)

РК Металург – ППД Загреб
Горење Велење- РК Војводина
Мешков Брест – Нексе
Татран Прешов – Динамо Панчево
Целје Пивоварна Лашко   – РК Вардар

17./18.10.  Коло 6

РК Вардар – ППД Загреб
Динамо Панчево – Целје Пивоварна Лашко
Нексе – Татран Прешов
РК Војводина – Мешков Брест
РК Металург – Горење Велење

07./08.11.  Коло 7

14./15.11.  Коло 7 (дополнителен термин)

Горење Велење- ППД Загреб
Мешков Брест – РК Металург
Татран Прешов – РК Војводина
Целје Пивоварна Лашко   – Нексе
РК Вардар – Динамо Панчево

21./22.11.  Коло 8

28./29.11.  Коло 8 (дополнителен термин)

ППД Загреб – Динамо Панчево
Нексе – РК Вардар
РК Војводина – Целје Пивоварна Лашко
РК Металург – Татран Прешов
Горење Велење- Мешков Брест

05./06.12.  Коло 9

Мешков Брест – ППД Загреб
Татран Прешов – Горење Велење
Целје Пивоварна Лашко   – РК Металург
РК Вардар – РК Војводина
Динамо Панчево – Нексе

09./10.12.  Коло 10

РК Вардар – РК Металург
Мешков Брест – Татран Прешов
Динамо Панчево – РК Војводина
Целје Пивоварна Лашко   – Горење Велење
Нексе – ППД Загреб

12./13.12.  Коло 11

ППД Загреб – Татран Прешов
Мешков Брест – Целје Пивоварна Лашко
Горење Велење- РК Вардар
РК Металург – Динамо Панчево
РК Војводина – Нексе

16./17.12.  Коло 12

ППД Загреб – РК Војводина
Нексе – РК Металург
Динамо Панчево – Горење Велење
РК Вардар – Мешков Брест
Целје Пивоварна Лашко   – Татран Прешов

Втор дел од сезоната, 2018:

03./04.02.  Коло 13

Целје Пивоварна Лашко   – ППД Загреб
Татран Прешов – РК Вардар
Динамо Панчево – Мешков Брест
Горење Велење- Нексе
РК Металург – РК Војводина

13./14.02.  Коло 14

20./21.02.  Коло 14 (дополнителен термин)

ППД Загреб – РК Металург
РК Војводина – Горење Велење
Нексе – Мешков Брест
Динамо Панчево – Татран Прешов
РК Вардар – Целје Пивоварна Лашко

27./28.02.  Коло 15

ППД Загреб – РК Вардар
Целје Пивоварна Лашко   – Динамо Панчево
Татран Прешов – Нексе
Мешков Брест – РК Војводина
Горење Велење- РК Металург

06./07.03.  Коло 16

10./11.03.  Коло 16 (дополнителен термин)

ППД Загреб – Горење Велење
РК Металург – Мешков Брест
РК Војводина – Татран Прешов
Нексе – Целје Пивоварна Лашко
Динамо Панчево – РК Вардар

13./14.03.  Коло 17

Динамо Панчево – ППД Загреб
РК Вардар – Нексе
Целје Пивоварна Лашко   – РК Војводина
Татран Прешов – РК Металург
Мешков Брест – Горење Велење

17./18.03.  Коло 18

ППД Загреб – Мешков Брест
Горење Велење- Татран Прешов
РК Металург – Целје Пивоварна Лашко
РК Војводина – РК Вардар
Нексе – Динамо Панчево