ЕП во ракомет на песок: Македонија не успеа со Швајцарија, но остана Турција за нова шанса

Она што го направија досега Хрватска и Унгарија во машка конкуренција им успеа на Данска и Шпанија кај дамите. Тие одработија одлични средби во досегашниот дел од турнирот и се изборија за максимален број на бодови.

Со ова тие се најдоа во најдобра позиција и пред утрешната меѓусебна пресметка за врвот.

Македонија, пак, после вчерашната победа против Кипар денеска немаше сили против Швајцарките, па остана само на два бода пред утрешниот дуел со Турција.

ЕП ВО РАКОМЕТ НА ПЕСОК

ВТОР КРУГ (ЖЕНИ)

ГРУПА 1

1.КОЛО

НОРВЕШКА – ПОРТУГАЛИЈА     2:0 (22:16, 14:10)

УНГАРИЈА – ХРВАТСКА                0:2 (16:20, 10:19)

ХОЛАНДИЈА – ПОЛСКА               2:0 (20:17, 15:12)

2.КОЛО

ПОЛСКА – НОРВЕШКА  2:1 (18:12, 18:19, 7:6)

УНГАРИЈА – ХОЛАНДИЈА            0:2 (20:23, 14:21)

ПОРТУГАЛИЈА – ХРВАТСКА        1:2 (7:22, 23:13, 10:12)

3.КОЛО (5 ЈУЛИ)

09:00ч

ХРВАТСКА – ПОЛСКА

ХОЛАНДИЈА – ПОРТУГАЛИЈА

НОРВЕШКА – УНГАРИЈА

ТАБЕЛА: 1. Холандија 6 бода (176:155); 2. Хрватска 6 (155:147); 3. Норвешка 4 (169:158); 4. Унгарија 4 (137:142); 5. Португалија 2 (150:173); 6. Полска 2 (141:153).

ГРУПА 2

1.КОЛО

ШПАНИЈА – УКРАИНА  2:0 (16:12, 20:16)

ДАНСКА – ИТАЛИЈА      2:0 (20:14, 17:14)

ГРЦИЈА – ГЕРМАНИЈА  1:2 (16:14, 12:14, 6:7)

2.КОЛО

ГЕРМАНИЈА – ШПАНИЈА             1:2 (18:24, 24:14, 8:9)

ДАНСКА – ГРЦИЈА          2:0 (21:16, 17:16)

УКРАИНА – ИТАЛИЈА   2:0 (20:16, 20:16)

3.КОЛО (5 ЈУЛИ)

10:00ч

ИТАЛИЈА – ГЕРМАНИЈА

ГРЦИЈА – УКРАИНА

ШПАНИЈА – ДАНСКА

ТАБЕЛА: 1. Данска 8 бода (149:128); 2. Шпанија 6 (159:146); 3. Украина 4 (136:134); 4. Грција 2 (145:137); 5. Германија 2 (150:154); 6. Италија 0 (116:156).

ГРУПА 3

1.КОЛО

ТУРЦИЈА – ШВАЈЦАРИЈА            2:0 (20:12, 18:17)

КИПАР – МАКЕДОНИЈА               0:2 (11:16, 10:12)

2.КОЛО

КИПАР – ТУРЦИЈА          0:2 (14:24, 22:23)

ШВАЈЦАРИЈА – МАКЕДОНИЈА 2:0 (21:6, 23:20)

3.КОЛО (5 ЈУЛИ)

09:00ч

МАКЕДОНИЈА – ТУРЦИЈА

10:00ч

ШВАЈЦАРИЈА – КИПАР

ТАБЕЛА: 1. Турција 4 (85:65); 2. Швајцарија 2 (73:64); 3. Македонија 2 (54:65); 4. Кипар 0 (57:75);

ГРУПА 4

1.КОЛО

ФРАНЦИЈА – РУСИЈА    2:0 (19:18, 24:22)

РОМАНИЈА – СЛОВЕНИЈА          2:1 (10:14, 15:10, 7:6)

2.КОЛО

РОМАНИЈА – ФРАНЦИЈА            0:2 (4:11, 18:25)

РУСИЈА – СЛОВЕНИЈА  2:0 (18:11, 20:16)

3.КОЛО (5 ЈУЛИ)

11:00ч

СЛОВЕНИЈА – ФРАНЦИЈА

РУСИЈА – РОМАНИЈА

ТАБЕЛА: 1. Франција 4 бода (79:62); 2. Русија 2 (78:70); 3. Романија 2 (54:66); 4. Словенија 0 (57:70).

Фото: Урош Хочевар